KRAGGENBURG - Flevoland is een nieuwe, historische beleving rijker: Zuiderkrib. Hier werd een agrarische boerderij uit begin jaren ’50 omgebouwd tot een plek waar men het Flevolandse platteland en haar historie op verschillende manieren kan beleven. Bijvoorbeeld door te overnachten in een unieke tiny house op de Zwartemeerdijk dat het verhaal van Flevoland vertelt. Initiatiefneemster Heidi Vereecken - van Beekhuizen werkte 4 jaar lang aan dit project.

Overnachten

Overnachten bij Zuiderkrib kan op de pop-up camping in de wei. Of in de oude varkensschuur, waar nu 2 logementen gerealiseerd zijn. Deze 2 accommodaties zijn ook geschikt voor gasten die extra zorg of zorgbegeleiding nodig hebben, zodat iedereen kan genieten van de bijzondere historie van Flevoland. Dan is er nog een tiny house op de Zwartemeerdijk. Het tiny house biedt een uitzicht op het in 2016 aangelegde Flevolandse landschapskunstwerk PIER+HORIZON van kunstenaar Paul de Kort.

Oud en nieuw land

Dat de tiny house juist op die locatie staat is geen toeval. Hier lag vroeger een 6 kilometer lange strekdam die het oude en nieuwe land verbond. Zuiderkrib refereert dus naar een eeuwenlange verbinding tussen het oude land en het nieuwe land. De in 1848 aangelegde strekdam verbond de lichtwachterswoning Oud Kraggenbrug in de Zuiderzee met het Bakenhuisje bij Genemuiden. Het verhaal van de verbinding tussen het oude en nieuwe land wordt door het tiny house verteld. Zuiderkrib is dus niet zomaar een gekozen naam!

Officiële opening

Gedeputeerde Harold Hofstra was aanwezig bij de opening van het tiny house op vrijdag 24 mei 2024. “Met de realisatie van Zuiderkrib krijgt het toeristische aanbod rondom Kraggenburg een mooie impuls!” aldus gedeputeerde Harold Hofstra. Zuiderkrib kwam mede tot stand dankzij LEADER-subsidie en een bijdrage uit de subsidieregeling vergroten belevingswaarde vrijetijdsproducten. De laatstgenoemde regeling staat nog open voor aanvragen tot en met 31 augustus 2024.

Plattelandstoerisme

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei staan de deuren van Zuiderkrib open voor omwonenden en geïnteresseerden. Iedereen is dus van harte welkom om alle voorzieningen te bekijken. Bijvoorbeeld de oude koeienstal waar een vergaderlocatie en horecapunt gemaakt zijn. Deze stal versterkt daarmee het plattelandstoerisme als rustpunt in het omliggende fietsnetwerk. Ook is er een pluktuin aangelegd en kunnen gasten arrangementen gebruiken om te kanoën of de omgeving met een e-chopper te verkennen. Meer weten? Ga naar zuiderkrib.nl.