URK - Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren, presenteerden zaterdag 21 januari ruim honderd Kern met Pit buurtprojecten in Nederland de resultaten. Tijdens deze feestelijke bijeenkomsten in het hele land, is in elke provincie één project gekozen tot trofee winnaar. In Flevoland is van de 7 geslaagde projecten Speeltuin de Toppers gekroond tot provinciale winnaar.


Alle aanwezige deelnemers ontvingen het predicaat 'Kern met Pit' en 1.000 euro voor het project. De jury en het Nederlandse publiek bepaalden wie in elke provincie naar huis mocht met de trofee én 1.500 euro extra. In Flevoland ging de winst naar de speeltuin in Urk. De speeltuin in de buurt De Staart in Urk was niet inclusief genoeg, kinderen in een rolstoel konden bijvoorbeeld niet meespelen. Ook was de situatie met de zandbak niet geheel veilig in verband met een kabelbaantje dat er overheen ging. Nu is de zandbak netjes en veilig afgebakend en is er een heuse zandtafel aangelegd: de rolstoel past er prima onder en álle kinderen kunnen zo lekker meespelen.

Een prachtig initiatief met alle ingrediënten van een echte Kern met Pit!

Strijden voor de Gouden Pit
Alle twaalf ambitieuze buurtprojecten strijden later dit jaar tijdens tegen elkaar in de landelijke finale voor de titel Beste bewonersinitiatief van Nederland. De landelijke winnaar wordt bepaald door internetstemmen en een vakjury. In totaal ontvangen drie projecten een prijs: de Gouden, Zilveren of Bronzen Pit plus een geldbedrag oplopend tot wel 3.000 euro. Meer informatie over de landelijke finale volgt in het voorjaar.

Een boost voor buurtprojecten
Sinds de start van Kern met Pit, dit jaar 45 jaar geleden, zijn er duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation, wat zorgt voor een enorme boost. Zo zijn er al heel veel dromen voor de buurt waargemaakt!