NAGELE - Op 12 augustus organiseert Biobedrijf LONK en GreenInclusive een open dag op hun teeltlocatie met vezelhennep in Nagele. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 13.30 en 16.00 uur aan de Professor Brandsmaweg in Nagele.


LONK, dat wordt gerund door twee studenten van Warmonderhof, heeft dit jaar gekozen om een ander rustgewas te gebruiken dan voorheen, namelijk vezelhennep. Ze hebben hiervoor gekozen vanwege de goede eigenschappen van dit gewas. Dit gewas wordt geteeld in samenwerking met GreenInclusive. Het Friese bedrijf teelt in samenwerking met de agrarische sector dit jaar circa 225 hectare vezelhennep.

Vezelhennep
Vezelhennep is een snelgroeiend gewas wat als natuurlijke grondstof kan dienen als plasticvervanger en bouwmaterialen. Door de snelle groei krijgt onkruid geen kans en zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Vezelhennep wordt maarliefst 3,5 meter hoog en heeft een hoge opbrengst per hectare, tegen een relatief lage input aan water, voeding en arbeid. Daarnaast heeft het gewas een positieve invloed op het milieu.

Biobedrijf Lonk
Lonk is het biodynamische akkerbouwbedrijf van AeresFarms. Het is een schoolboerderij die ieder jaar door twee nieuwe derdejaars studenten wordt gerund van de Warmonderhof in Dronten. Dit jaar zijn Anniek van der Vaart en Nica van Millingen dit seizoen verantwoordelijk voor LONK. Lonk staat voor: Leren Ondernemen Nagele Kavel. De studenten regelen een heel seizoen alles voor dit bedrijf. Van gewassen keuze tot oogsten en opslag. Het is een leerzaam project waar de studenten nog meer leren over de akkerbouw sector én het ondernemerschap.

GreenInclusive

GreenInclusive zet zich in voor een transitie naar een duurzame economie. Ze ontwikkelen en produceren producten van natuurlijke en lokale grondstoffen waar langdurig CO2 in opgeslagen wordt. De natuurlijke grondstoffen die GreenInclusive inzet zijn afkomstig van de vezelhennepplant. Deze natuurvezels worden onder andere verwerkt tot natuurlijke woningisolatie.