URK - Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren, presenteerden zaterdag 22 januari ruim honderd Kern met Pit buurtprojecten in Nederland de resultaten. Tijdens deze feestelijke bijeenkomsten in het hele land, is in elke provincie één project gekozen tot trofee winnaar. In Flevoland is van de 10 geslaagde projecten Ontdekken in de natuur in Noorderhoofd op Urk gekroond tot provinciale winnaar.

Alle aanwezige deelnemers ontvingen het predicaat 'Kern met Pit' en 1.000 euro voor het project. De jury en het Nederlandse publiek bepaalden wie in elke provincie naar huis mocht met de trofee én 1.500 euro extra. In Flevoland was dat het project Ontdekken in de natuur in Noorderhoofd op Urk. Buurtbewoners hebben de een waterbron gecreëerd en een systeem aangelegd om de speeltuin en de buurttuin te sproeien. Regenwater wordt opgevangen en bewaard in een pompput, zodat er in droge tijden geen leidingwater wordt gebruikt om het gras en de planten groen te houden. Een idee dat volgens de jury hoog scoort op de criteria duurzaamheid, ontmoeting en innovatie. Een prachtig initiatief met alle ingrediënten van een echte Kern met Pit!

Strijden voor de Gouden Pit
Alle twaalf ambitieuze buurtprojecten strijden op 25 juni tijdens We doen het Samen! Festival tegen elkaar in de landelijke finale voor een bijzondere prijs: de Gouden Pit. De landelijke winnaar wordt bepaald door internetstemmen en een vakjury. In totaal ontvangen drie projecten een prijs: de Gouden, Zilveren of Bronzen Pit plus een geldbedrag oplopend tot wel 3.000 euro.

Een boost voor buurtprojecten
Sinds de start van Kern met Pit, bijna 45 jaar geleden, zijn er duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation, wat zorgt voor een enorme boost. Zo zijn er al heel veel dromen voor de buurt waargemaakt!