NOORDOOSTPOLDER - Van maandag 16 oktober t/m vrijdag 20 oktober 2023 is de Voorstersluis volledig gestremd voor het scheepvaartverkeer. Ook de brug over de Voorstersluis (Kadoelerweg/Repelweg, N352) is dan gestremd voor wegverkeer. Deze stremming voor wegverkeer geldt dagelijks van 6.00 uur ’s ochtends tot 17.00 uur ’s middags. De omleidingsroute loopt via de Vollenhoverweg (N331), Marknesse en de Leemringweg (N719). Fietsers en voetgangers kunnen wel gebruik blijven maken van de brug. Zij worden hierbij begeleid door verkeersregelaars. Ook de buslijn van Connexxion en de nood- en hulpdiensten kunnen onder begeleiding van de verkeersregelaars de brug over de sluis passeren.

Nieuwe sluisdeuren

De stremming is nodig omdat de Voorstersluis in deze week van 16 t/m 20 oktober nieuwe sluisdeuren krijgt. De werkzaamheden hiervoor duren een week. Het gaat om vier nieuwe sluisdeuren, twee aan de polderkant en twee deuren aan de kant van het Kadoelermeer.

Eerst moeten de oude deuren met een grote hijskraan weggehaald worden. Voordat dat kan gebeuren moeten er allereerst tijdelijke schotten geplaatst worden, die het water tegenhouden. Vervolgens zijn er nog de nodige voorbereidende werkzaamheden nodig voordat de nieuwe deuren geplaatst kunnen worden. Deze werkzaamheden vinden zowel aan de bovenzijde (Kadoelermeerkant) als aan de benedenzijde (polderkant) van de sluis plaats.

Blijf op de hoogte via de BouwApp

Via de BouwApp, die gratis te downloaden is via de App Store of de Google Play store, kan iedereen de voortgang van de werkzaamheden volgen. Verder biedt de BouwApp de mogelijkheid om vragen te stellen en eventueel meldingen of klachten in te dienen.

Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen

De Voorstersluis is in 2022 al gerenoveerd. Ook de sluisdeuren zijn toen uit de sluis gehaald om opgeknapt te worden. Bij die opknapbeurt bleken de sluisdeuren er echter veel slechter aan toe te zijn dan gedacht. Daardoor was het noodzakelijk nieuwe sluisdeuren te laten maken.

De renovatie van de Voorstersluis is onderdeel van het project Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen, waarin de provincie in vijf jaar alle 13 beweegbare bruggen en 11 sluizen renoveert, die vanuit de bediencentrale van de provincie Flevoland worden aangestuurd. In totaal gaat het om 16 verschillende locaties. Met de uitvoering van dit project zorgt de provincie dat de bruggen en sluizen weer jaren mee kunnen, waardoor de provincie vlot en veilig bereikbaar blijft. Zowel over de weg als het water.