FLEVOLAND - Museum in oprichting M. in Almere maakt kunst toegankelijk voor mensen die de kans of mogelijkheid niet (meer) hebben de kunst zelf op te zoeken. Zo organiseert M. een Exposure Kunstweek samen met Woonzorg Flevoland. Hierin worden Flevolandse landschapskunstwerken bij de bewoners van twee woonzorgcentra in Lelystad gebracht. Met speciaal ontwikkelde virtual reality ervaringen en een interactieve tafel voor spel- en geheugentraining, staan vaste onderdelen in de dagbesteding van de bewoners een week lang in het teken van landschapskunst. Dit leidt op een bijzondere en ontroerende manier tot verbinding tussen de bewoners en medewerkers.

Verbinding tussen vroeger en nu
Speciaal voor de Exposure Kunstweek ontwikkelde EldersVR een virtual reality ervaring waarmee de bewoners worden meegenomen naar een aantal Land Art kunstwerken in Flevoland. Door deze visuele weergave te combineren met het voelen van materialen die in de kunstwerken gebruikt zijn, ervaren de bewoners de werken bijna alsof ze erbij aanwezig zijn. Dat doen ze bovendien niet alleen. Anders dan gebruikelijk bij virtual reality, is het mogelijk om de ervaring met maximaal vier personen tegelijk te beleven en samen op ontdekkingstocht te gaan. Een ander middel dat wordt gebruikt is een interactieve tafel van Rdgkompagne. Deze wordt ingezet voor onder andere spel- en geheugentraining en andere vaste onderdelen in de dagbesteding, waarbij een link wordt gelegd met de kunst. Bewoners worden actief aangemoedigd de verhalen en herinneringen die dit bij ze oproept te delen.

Groot succes
De eerste kunstweek in Woonzorgcentrum Hanzeborg vond plaats van 10 t/m 14 oktober. Woonzorgcentrum De Uiterton is van 7 t/m 11 november aan de beurt. De eerste week was al een groot succes en zowel de bewoners als de zorgmedewerkers kijken met veel enthousiasme terug op de week.

"Het was een prachtige beleving, in sommige gevallen een herbeleving, van de verborgen kunsten in de Flevopolder," aldus Laura Huzen van Woonzorgcentrum Hanzeborg. "De persoonlijke aandacht in combinatie met de nieuwe ervaringen brachten al snel verhalen over vroeger en de provincie naar boven en dat zorgde weer voor onderlinge verbondenheid".

Pamela Menzo, programmeur bij M.: "We zagen ook echt dat de ervaring emoties opriep bij de bewoners. Ze wilden delen wie ze waren en wat voor leven ze hadden geleid. Er werd erg veel gelachen en plezier gemaakt, maar er waren ook emotionele momenten waarin met weemoed werd teruggekeken naar vroeger. Wat ons betreft krijgt deze activiteit ook in de toekomst een vervolg. Die hoop wordt gedeeld met de bewoners, medewerkers en begeleiders van het woonzorgcentrum.".