FLEVOLAND - De droom van IVN Flevoland is een (be)leefwereld waarin kinderen regelmatig buiten zijn, onbevangen de natuur kunnen ontdekken en leren over duurzame en gezonde keuzes voor nu en voor in de toekomst. Dat bevordert hun sociale en creatieve ontwikkeling en zorgt ervoor dat ze opgroeien tot verstandige, natuurbewuste burgers. Veel leerkrachten onderschrijven het belang van natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) en willen er graag meer mee aan de slag. In het afgelopen schooljaar hebben er ruim 5000 kinderen in de Flevolandse gemeenten Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde mee gedaan aan een activiteit of les met het thema natuur- en duurzaamheidseducatie. Vanaf volgend schooljaar zal ook Urk deelnemen.


Divers aanbod lessen en excursies natuur- en duurzaamheidseducatie
De duurzame leerlijn vormt de basis van het NDE-aanbod. De duurzame leerlijn bestond in het schooljaar 2020-2021 uit 7 thema's; afval/grondstoffen, duurzaamheid, energie, fairtrade, natuur, voeding, water. Het aanbod was afgelopen jaargroot. Ruim 70 partners uit Flevoland en daarbuiten boden verschillende lessen en excursies aan. Scholen uit Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde konden gebruik maken van het aanbod van IVN Flevoland. Vanaf komend schooljaar is de NDE-gids ook beschikbaar voor scholen in Urk. "Komend schooljaar staat biodiversiteit centraal", aldus Inge Beukema projectleider bij IVN. Scholen kunnen bijvoorbeeld de leskist bijen lenen om hiermee aan de slag te gaan. Ook zijn er excursies beschikbaar met een lokale gids, of ze gaan in de klas zelfstandig aan de slag met het lespakket moestuintjes.

Betrokken vrijwilligers
In Zeewolde werden er in totaal 110 verschillende lessen en excursies aangeboden, waarvan verschillende excursies door de lokale vrijwilligers van IVN Zeewolde. Jan Zuidberg coördinator van de scholenwerkgroep van IVN Zeewolde: '' De reacties van ouders, leerkrachten en leerlingen zijn altijd zeer positief. Er zijn best wat kinderen die nooit in het bos komen. Het is geweldig om te zien hoe de leerlingen genieten, zoals bij de activiteiten poelen en sloten en de natuurontdektocht. Je kon wel merken dat het een corona-jaar was. Ik verwacht voor volgend jaar nog meer aanmeldingen. Afgelopen schooljaar gingen we met 68 schoolklassen op pad. Ook voor komend schooljaar zijn er al meer dan 30 excursies en een aantal leskisten geboekt. Voor elke activiteit zijn altijd minimaal 2 schoolgidsen beschikbaar. Het is fijn zulke betrokken vrijwilligers te hebben.'' Gerda Koornstra (penningmeester IVN Zeewolde en schoolgids) beaamt dit. Zij vertelt: '' Favoriet zijn poelen en sloten, de natuurontdektocht en de paddenstoelenexcursie. De vrijwilligers genieten op hun beurt van het enthousiasme en de reacties van de kinderen. Op deze manier hopen we de kinderen te laten beleven hoe leuk het is in de natuur, zodat de kinderen de natuur gaan waarderen.''

Enthousiasme
Dat de kinderen enthousiast zijn merk je vaak ook aan de reacties. Bij de natuurontdektocht verzuchtte een leerling: "Weet je wat ik nou zo moeilijk vind? Alles in de natuur is zo mooi!" De verwondering is mooi om te horen en zien. Ook boerderijeducatie valt onder het aanbod. Jacobina Hoekstra, voorzitter vereniging Kom bij de Boer, vertelt: Wij zijn heel blij dat scholen bij ons op bezoek komen. De vereniging is net nieuw en het gaat al erg goed. We willen laten zien waar het voedsel vandaan komt en verbinding creëren. De kinderen én de begeleidende volwassenen krijgen een kijkje in de keuken van een boerderij. Zo leer je waar jullie eten vandaan komt, maar ook dat het leven op de boerderij afhankelijk is van de seizoenen en van het weer. De boer zorgt dat de boerderijles uitdagend en interactief is met een combinatie van uitleg, rondleiding en opdrachten. Volgend jaar zijn er ook nieuwe educatieboeren die zich aansluiten bij de boerderijeducatie.

Ook met jouw school op excursie of een leskist boeken voor volgend schooljaar?
Er zijn weer veel diverse lessen en excursies te boeken. Meld je aan via: www.ivn.nl/nde-flevoland *

*Voor Almere gaat het boeken via de site van Stad en Natuur.