FLEVOLAND - Normaal gesproken weet het wild, zoals reeën en damherten, wanneer het rustig is op de weg om zo over te kunnen steken. Aangezien het afgelopen weekend de klok is verzet (zomertijd), klopt de natuurlijke klok bij het wild niet meer.

Minder hard rijden

Het wild steekt niet alleen bij rustige momenten over, maar ook steeds vaker op drukke momenten, zoals in de ochtendspits. Daarom roept de provincie weggebruikers met klem op om extra goed op te letten.

Een weggebruiker kan een aanrijding voorkomen door de snelheid aan te passen. Het is namelijk bekend dat veel aanrijdingen het gevolg zijn van een te hoge snelheid. Tevens wordt opgeroepen rekening te houden dat er meerdere dieren kunnen volgen.

Waarschuwing

Op het moment dat een weggebruiker wild ziet langs de weg, kan men toeteren als waarschuwing. Hiermee worden dieren alert gehouden, maar ook worden medeweggebruikers geholpen.

Bij wild in de verte, is het verstandig om de waarschuwingslichten te gebruiken om zo met een lage snelheid veilig te kunnen passeren. Indien men een aanrijding heeft met wild groter dan een vos, is men verplicht om te stoppen.

Het is strafbaar om door te rijden. Het is verstandig om politie te bellen via 0900 - 8844, ook als het dier weer loopt. Geadviseerd wordt om niet zelf achter het dier aan te gaan, maar te wachten op de politie of dierenambulance. Bij twijfel over een situatie met kleiner wild, kan men terecht op telefoonnummer 144.