TEXEL - Een bergingsbedrijf heeft vanmiddag de gezonken Urker kotter UK165 Lummetje van de zeebodem getakeld. Eigenlijk zou het schip vorige week al worden geborgen, maar vanwege naderend slecht weer werd het toen uitgesteld. De garnalenkotter zonk eind vorig jaar in stormachtig weer, de twee bemanningsleden kwamen hierbij om het leven.

De Urker kotter lag op zo'n twaalf tot veertien meter diepte voor de kust van Texel. De bergers waren al een week bezig met de voorbereidingen en het bergingsschip lag sinds gisteren klaar op de precieze locatie om het gezonken schip boven water te halen.

Lummetje verging op 28 november vorig jaar. Er werd om 5.45 uur een noodsignaal verzonden, waarna een grootscheepse zoekactie werd opgezet. Nog diezelfde ochtend werd het schip op de boven van de Noordzee aangetroffen, maar was er van bemanningsleden nog geen spoor. Enkele dagen later bleek de vrees terecht te zijn: de lichamen van de 41-jarige Jochem en de 27-jarige Hendrik werden een paar dagen later in de stuurhut gevonden.Een halfjaar later is nu dus ook de kotter geborgen.