EMMELOORD - De eerste bloembinderij in de Noordoostpolder is gecertificeerd voor de Barometer Duurzame Bloemist. Eigenaar en bloemist Pieter Doff is trots dat hij het certificaat met de zilveren status officieel mag voeren voor zijn winkel De Vier Jaargetijden Bloemstylisten in de gemeente. De bedrijfsvoering en de inkoop zijn nog scherper op duurzaamheid toespitst.

“Van huis uit kreeg ik al mee dat ik bijvoorbeeld zuinig met water en energie moest zijn, maar door de regels die gelden voor het behalen van dit keurmerk, ben ik nog scherper op stroom- en waterverbruik geworden. Maandelijks houd ik de stand bij en ik zie nu al dat ik energie bespaar”, zegt Pieter.

Doordat Pieter al relatief milieubewust was, waren veel eisen voor de duurzamere bedrijfsmatig al op orde, zoals de groene energieleverancier, het duurzamere verpakkingsmateriaal en de afvalscheiding. De grootste aanpassingen waren de LED-verlichting, het chloorgebruik en de bloemenvoeding. Zo worden nu milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt en bloemenvoeding met het Fairtrade/Max Havelaar keurmerk. Ook de inkoop van bloemen en planten is duurzamer. Momenteel heeft ruim 30 procent van het assortiment een milieukeurmerk zoals MPS-A(+), On the way to PlanetProof en EKO/Biologisch, maar dat percentage moet in de toekomst zeker omhoog, stelt de ondernemer.

“Ik vind het idee om bewust bezig te zijn voor mezelf heel prettig, maar ik hoop ook dat ik anderen met mijn producten kan aanzetten tot bewustere keuzes. Het heeft toch een bepaalde uitstraling. Binnenkort krijg ik omdat ik gecertificeerd ben ook labels voor aan de boeketten, en we hadden al duurzame orderbonnen en de innovatieve BloemenboxX, waarmee een boeket op water kan worden geleverd”, zegt Pieter. Dit betoont toch een zekere mate van professionaliteit. Voor zakelijke klanten kan dit van meerwaarde zijn, volgens Pieter die is aangesloten bij het landelijke bloemistennetwerk FloraNL. “Bovendien zijn we met elkaar aan het verduurzamen en vormen we een steeds grotere groep duurzame bloemisten. Ik vind het goed als we met zijn allen bewuster omgaan met het milieu. We leven toch al in een koop maar raak maatschappij waar we veel weggooien. Let’s save the planet.”

Bezoekadres:
De Vier Jaargetijden Bloemstylisten
Korte Achterzijde 14b
8302 DZ Emmeloord
www.devierjaargetijden.net