URK - Hulporganisatie ZOA bestaat deze zomer 50 jaar en maakt daarom een tour door Nederland. Omdat ZOA in 1973 startte met het opvangen van bootvluchtelingen uit Zuid-Vietnam, voert de tour langs een aantal boten in Nederland. Op zaterdag 24 juni doet de jubilerende organisatie Urk aan.


In 1973 werden drie Groningse studenten geraakt door het leed van Vietnamese bootvluchtelingen. Waar de hulp in de eerste jaren zich concentreerde op Zuidoost-Azië (vandaar de naam ZOA), is ZOA anno 2023 een van de grootste Nederlandse hulporganisaties die wereldwijd in actie komt voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt door een oorlog of natuurramp. Eerst met noodhulp en daarna met wederopbouw.

Omdat ZOA in 1973 begon met het opvangen van bootvluchtelingen, is een locatie aan en op het water nu het decor voor ontmoetingen met geïnteresseerden uit Urk en omgeving: vrijwilligers, donateurs, collectanten, collectecontactpersonen en iedereen die nieuwsgierig is. De ontmoetingsplek is de Botterschuur aan de Westhavenkade. De Botterschuur staat vlak bij de vuurtoren, het strand en is gelegen aan het IJsselmeer.

In de Botterschuur kunnen bezoekers onder andere noodhulpspecialist Hielke Zantema ontmoeten - hij vertelt graag over zijn werk in crisisgebieden, zoals Zuid-Sudan en Oekraïne. Ook aanwezig zijn ZOA's programmadirecteur Edwin Visser en een van de oprichters van ZOA, Koos van Houdt. Verder zijn er (film)presentaties over het wereldwijde werk van ZOA. Kinderen kunnen spelletjes doen of aan de slag met het ZOA Doeboek.

Op deze dag is er ook de unieke mogelijkheid om een vaartochtje te maken met de 'Jonge Jacob', een beroemde kotter uit 1927. Aanmelden is vereist, want het aantal plaatsen is beperkt. Koffie en thee zijn gratis. Kortom: een dagje uit voor de hele familie.

Alles op een rijtje:

Datum en tijd: zaterdag 24 juni 2023 van 10 tot 16 uur

Locatie: De Botterschuur, Westhavenkade/Wijk 1 21, Urk

De toegang is gratis, maar in verband met de catering zijn we graag op de hoogte van je komst. Meld je aan op: www.zoa.nl/zomer

Behalve op Urk, legt de ZOA-zomertour ook aan in Groningen (17 juni) en Goes (8 juli). Kijk op zoa.nl/zomer voor meer informatie.