URK - Tijdens de dag van de Urker geschiedenis, op zaterdag 9 oktober, is de nieuwe wandel- en fietsroute Rondje Eiland Urk langs de contouren van het voormalige eiland Urk officieel in gebruik genomen. Burgemeester Cees van den Bos en wethouder Freek Brouwer onthulden bij het kunstwerk De IJsvlet aan de Klifweg het informatiepaneel bij het startpunt van de route.


Contouren Urk zichtbaar

De feestelijke opening was de afronding van het project waar twee jaar lang vele betrokkenen hard aan hebben gewerkt en waar met trots naar resultaat wordt gekeken. Het herstel van het paalscherm langs de route en het aanbrengen van informatiepanelen over de historie van Urk maken de route extra speciaal.

Vergeten verhalen

Langs de route staan 10 informatiepanelen over de geschiedenis van Urk. Verhalen over Zuiderzeeharing, de inspanningen van de stad Amsterdam, de voormalige haven van Urk, zonnende zeehonden op de Staart, vergane schepen en het bedrijven van landbouw op Urk komen tijdens deze route allemaal voorbij. Onderdelen van de geschiedenis die allemaal een beetje in de vergetelheid zijn geraakt en die deze route weer onder de aandacht brengt bij zowel inwoners van Urk als toeristen die Urk bezoeken.

Feestelijke opening

Tijdens de feestelijke opening verzamelden 50 genodigden en 25 jongeren van de Musicalschool Light Up, gekleed in klederdracht, zich bij het beginpunt van de route. Na de onthulling van het eerste informatiepaneel door de burgemeester Cees van den Bos en wethouder Freek Brouwer was er een rondleiding langs de route. Onder de bezielde leiding van projectleider Arthur Ernste werd de historie van het paalscherm tot leven gebracht. Tussendoor bracht Douwe Gnodde een lied, op basis van het gedicht, ‘Ik zie het niet’ van Willem Ruiten ten gehore. De musicalschool gaf een voorproefje van een lied uit hun nieuwe voorstelling en bezongen hoe mooi Urk is.