EMMELOORD- Het carillon van de Poldertoren wordt deze zomer volledig gerenoveerd. De klanken van het carillon zijn daarom de komende drie tot vier maanden niet te horen. Renovatie is nodig omdat de balken waaraan de 48 klokken zijn bevestigd door de jarenlange weersinvloeden roestvorming vertonen. Ook de beiaard, de speelcabine met het speelmechaniek en de windvaan zijn aan een grondige opknapbeurt toe. De installatie is ruim 60 jaar oud.

Start medio juni

De demontagewerkzaamheden starten maandag 15 juni. Vanaf die datum zal er geen melodie en uurslag meer klinken. De luidklok is vanaf die tijd ook buiten gebruik. De klokken en de klokkenstoel worden op vrijdag 26 juni met behulp van een hoogwerker en mobiele kraan uit de toren gehaald en vervoerd naar Koninklijke Eijsbouts in Asten In de periode daarna worden daar de conserveringswerkzaamheden uitgevoerd. De verwachting is dat de conserveringswerken, waaronder het opnieuw vergulden van de windvaan, nog net voor de bouwvak worden afgerond. Het bladgoud heeft dan tijdens de vakantieperiode tijd om uit te harden. Het terugplaatsen van de windvaan, de klokken en de gerestaureerde beiaard gebeurt vanaf september. Dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. De renovatie van het carillon is onderdeel van de grote renovatie van de Poldertoren waarvoor de gemeenteraad in september 2019 groen licht gaf.

Het carillon in de Poldertoren werd in de jaren 1958/59 door klokkengieterij Eijsbouts gegoten en geïnstalleerd. De zwaarste klok "Juliana Regina" weegt 2382 kg en doet tevens dienst als luidklok. Het kleinste klokje weegt 13 kg.

De ingebruikname wordt gedaan met een bijzonder ‘inwijdingsconcert’ door onze stadsbeiaardier Anne Kroeze. Wanneer dat zal zijn wordt tijdig via de media bekend gemaakt.