URK - Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Urk, is van 24 januari tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien op het plein bij de Bethelkerk.


Het monument in deze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms als generaties lang. Ook op Urk zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij ‘Levenslicht’ blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie
Op 24 januari om 17.30 uur wordt ‘Levenslicht’ onthuld. Voorafgaand is er in de Bethelkerk een bijeenkomst met wethouder Freek Brouwer en Joël Cahen, voormalig directeur van het Joods Cultureel Kwartier. Wij nodigen u van harte uit om in de kerk en bij de onthulling van het monument aanwezig te zijn. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom van 24 januari tot en met 31 januari 2020 (m.u.v. zondag 26 januari) dagelijks van 17.00 uur tot 21.00 uur te bezoeken.