EMMELOORD - In het gemeentehuis in Emmeloord is de expositie ‘Een eeuwigheid in een droom' van Collin de Bruin te zien. De expositie is van 19 juli tot en met 8 september 2022 te zien, vrije toegang tijdens openingstijden.


Collin de Bruin (1959): "Mijn hele leven sta ik voor de klas, 34 jaar inmiddels, als docent beeldende vorming. Naast het lesgeven ben ik altijd blijven schilderen, tekenen, heb ik grafiek en collages gemaakt. Zeven jaar geleden kwam een kantelpunt en heb ik het vak van kunstenaar nog serieuzer aangepakt. Zoals iedereen die bij zijn hartstocht komt, zoek en ontdek ik en vind het ene wonder na het andere. In mijn odyssee herontdekte ik twee oude liefdes: poëzie en collages.

De poëzie komt eerst en is in feite al een collage. Ik ‘leen’ woorden uit oude boeken, maak een nieuwe samenstelling en geef het betekenis. Ik werk niet met een voorbedachte tekst. De poëzie komt associatief en past binnen mijn denkraam. Ik neem de kijker mee op een wonderlijke reis naar het binnenste van de verbeelding, daar waar de dromen wonen.

Allerlei gevoelens en emoties komen voorbij. Vreugde, verdriet, eenzaamheid, verlatenheid, verlangen, geluk, onmacht, liefde en haat, dromen en nachtmerries, maar vooral verwondering zijn de kapstok waar de poëzie en collages aan zijn opgehangen. Ze bieden een inkijk in het gevoelsleven van de maker én doen een beroep op het gevoelsleven van de beschouwer. De collages gaan in op het gevoel dat de poëzie in zich draagt. Zij zijn geen illustratie van het woord, maar zijn zelfstandige beelden. Het verplicht de kijker langer te kijken en de sfeer in zich op te nemen, om de kijkervaring te verlengen en eigen te maken. Onbevangen moet je zijn om ze te kunnen benaderen. Als je iets te hard ademt of teveel nadenkt, vliegen ze weg."