NEDERLAND - Na een guur weekend met de nodige wind en regen kunnen in de laatste week van november de handschoenen en de sjaal echt uit de kast voor degenen die dat nog niet gedaan hebben. Op weg naar de meteorologische winter, op 1 december, wordt het een stuk frisser met vooral 's nachts kans op vrieskou.


Zondag start nog overwegend droog, maar vanuit het westen neemt de bewolking wel al snel toe. In de loop van de ochtend gaat het soms regenen of motregenen, al kan het westen in de middag ook nog droge perioden verwachten. Bij een zwakke tot hooguit matige westenwind wordt het 6 tot 8 graden.

De nieuwe week start maandag nog met flink wat neerslag, die zich in de loop van de ochtend over Nederland verspreidt. Doordat de wind in de loop van de dag draait naar het oosten komt koudere lucht ons land binnen. De neerslag kan dan lokaal overgaan in (natte) sneeuw. Op deze plaatsen daalt de temperatuur richting het vriespunt. Elders is het van noordoost naar zuidwest 2 tot 7 graden met daarbij eerst een overwegend matige zuidwestenwind, die in de loop van de dag dus draait richting het oosten.

Met een noordoostenwind wordt er dinsdag beduidend koudere lucht aangevoerd. Landinwaarts kan het ‘s ochtends nog vriezen en overdag wordt het slechts 1 tot 4 graden, met de hoogste waarden aan de kust. Er is daarbij een mix van wolken en zon, in de kustregio’s is ook nog kans op een enkele winterse bui. In de loop van dinsdag neemt ook elders de kans op winterse buien toe.

De koude lucht blijft ook de daarna in ons land. Woensdag is het 2 tot 4 graden, terwijl het nachts enkele graden kan gaan vriezen, zeker als er opklaringen zijn. Er is daarbij opnieuw een mix van wolken, zon en enkele winterse buien. Donderdag zal daar weinig verandering in komen al is de kans op winterse buien dan een stuk kleiner.

De start van december op vrijdag en in het volgende weekend komt de temparatuur overdag ook nauwelijks boven de 5 graden uit. Met weinig wind en grotendeels droog lijkt het dan rustig winterweer te worden.