KAMPEN - Een 19-jarige jongeman uit Lelystad is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor een gewelddadige overval op een bejaard echtpaar in Kampen. Samen met drie anderen was hij betrokken bij de overval. Twee van de overvallers zijn veroordeeld tot 5 en 4,5 jaar gevangenisstraf. De vierde man, die een kleinere rol had, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 420 dagen, waarvan 346 dagen voorwaardelijk.

Geweldexplosie
In de vooravond van 21 januari 2019 wordt het bejaarde echtpaar in hun huis in Kampen overvallen door drie mannen. Het echtpaar is vastgebonden en bedreigd. Ook kregen zij een bijtende vloeistof in hun ogen gespoten en is de vrouw op haar borst gestompt. Het drietal was op zoek naar 10.000 euro, maar die ‘tip’ bleek niet te kloppen. De slachtoffers zijn die avond bestolen van hun sieraden en portemonnee. Met de pinpas van de man is later die avond nog geprobeerd te pinnen. Naar aanleiding van de brute overval start de politie een opsporingsonderzoek. Via meerdere meldingen, mede naar aanleiding van Opsporing Verzocht, getuigenverklaringen en onderzoek naar telefoongegevens komt de politie de vier jongemannen op het spoor.

Pas op zitting kwam de waarheid (deels) boven tafel
In eerste instantie ontkennen of zwijgen de drie hoofdverdachten tijdens verhoren bij de politie. Pas na aandringen van de rechtbank – in combinatie met de slachtofferverklaring – vertellen de drie deels wat er de bewuste avond is gebeurd. Over de geweldshandelingen blijven ze naar elkaar wijzen of zwijgen. Het staat voor de rechtbank vast dat de drie Lelystedelingen samen in de woning waren en dat zij alle drie betrokken waren bij de geweldshandelingen. De vierde man wachtte in de auto en had die avond de rol als chauffeur.

Laf en verwerpelijk
De rechtbank noemt het handelen van de overvallers laf. Zij hebben hun oog laten vallen op een kennelijk ‘gemakkelijke prooi’, namelijk een hoofbejaard echtpaar. De overval heeft een schok in de maatschappij veroorzaakt. Voor het echtpaar was het een traumatische ervaring waar zij nog steeds veel last van hebben. Het is in de ogen van de rechtbank extra kwalijk dat de bewoners zijn vastgebonden en in hun gezicht zijn gespoten met een spray. Dat de overvallers geen rekening hebben gehouden met de gevoelens van het bejaarde stel is verwerpelijk.

Geen jeugdstrafrecht
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van de feiten zoals hierboven beschreven. De 19-jarige man heeft zich daarnaast ook schuldig gemaakt aan een overval op een benzinestation en een poging tot afpersing van een maaltijdbezorger, ook samen met een ander. Op het moment dat hij de overval in Kampen pleegde was hij 17 jaar. De rechtbank heeft besloten dat hij niet volgens het jeugdstrafrecht maar volgens het volwassenenstrafrecht moest worden berecht. Hij maakte zich schuldig aan meerdere, ernstige, strafbare feiten waarvoor hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen. Daarnaast is bij hem sprake van een normale geestelijke ontwikkeling en gemiddelde intelligentie.