URK - Twee 18-jarige Urkers stonden vandaag voor de politierechter in Lelystad. Het Openbaar Ministerie vervolgde hen voor mishandeling nadat zij een bijzonder opsporingsambtenaar (boa) van de kade duwden in de haven van Urk. Het OM eiste drie dagen celstraf (gelijk aan het voorarrest) en een taakstraf van 160 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk. De politierechter deed direct uitspraak en achtte de mishandeling bewezen. De rechter veroordeelde de verdachten tot taakstraffen van 60 uur. Ook moeten ze een kleine 500 euro schadevergoeding aan de boa betalen.

De twee verdachten lokten de boa op 2 juni dit jaar met een smoes over een in het water gevallen telefoon naar de kade van de haven. Als de boa polshoogte komt nemen, krijgt hij onverwachts een duw en valt van de 1,25 meter hoge kade in het diepe water van de haven. De verdachten rennen vervolgens zonder om te kijken weg en laten het slachtoffer aan zijn lot over. “Een laffe streek en een gevaarlijke actie”, aldus de officier van justitie. De boa weet uiteindelijk via een boot het water uit te klimmen.

Beide verdachten zijn vervolgd voor mishandeling. Hoewel maar een van hen geduwd heeft, is er sprake van medeplegen. Ze hebben immers samengewerkt volgens een gezamenlijk en vooropgezet plan. Het voorval is - zoals gepland was - ook gefilmd, waarna de beelden online zijn verspreid. Dit heeft het leed voor het slachtoffer vergroot.

Het feit dat het slachtoffer van de mishandeling een boa in functie betreft, is als strafverzwarend meegewogen in de eis van het OM. Het slachtoffer was bewust uitgekozen omdat hij volgens de verdachten ‘iedereen bekeuringen gaf’. Het mishandelen van een boa tijdens en vanwege zijn werkzaamheden is onacceptabel. Mensen met een publieke taak moeten hun werk ongestoord kunnen uitvoeren