URK - Een 19-jarige inwoner van Urk is vandaag veroordeeld tot een taakstraf van 50 uur voor het beledigen en bedreigen van de burgemeester van Urk. Tijdens de onrustige nacht van 5 december, toen jongeren met zwaar vuurwerk gooiden op Urk, stuurde de verdachte via messenger een bericht aan de burgemeester met daarin forse beledigingen en de woorden ‘ik maak je af’.


Diezelfde nacht werd bij aangehouden. Bij de politierechter vandaag verklaarde hij dat hij was aangeschoten en niet verwachtte dat het zo hoog zou worden opgenomen. Hij was boos omdat hij op internet zag dat vrienden van hem werden aangehouden door de politie, maar hij was niet van plan de burgemeester echt iets aan te doen. “Dat hoor ik vaker”, zei de politierechter, “maar iemand die bedreigd wordt, weet dat niet”.

De officier van justitie woog de bijzondere omstandigheden van dat moment mee in zijn strafeis. Al weekenden op rij was het onrustig op Urk. Groepen jongeren verstoorden de openbare orde en gooiden brandbommen naar de politie en ME. Op het moment dat de burgemeester het bericht ontving, zat hij in crisisberaad, terwijl het buiten wel oorlog leek. Dat de verdachte de besluitvorming van de burgemeester heeft willen beïnvloeden, nam de officier de jongeman zeer kwalijk. Hij eiste een taakstraf van 50 uur en een week celstraf voorwaardelijk als stok achter de deur.

De politierechter geloofde niet dat de verdachte, die zijn daad kenmerkte als ‘dom’, weer een dergelijke bedreiging zou uiten en vond een voorwaardelijke celstraf niet nodig. Maar een geldboete, die meestal wordt opgelegd voor een bedreiging, doet geen recht aan de omstandigheden. Ze veroordeelde de verdachte tot een taakstraf van 50 uur.