De politie laat deze week 944 brieven bezorgen bij veelplegers in het verkeer. Deze verkeersdeelnemers uit Flevoland, Utrecht en ‘t Gooi werden afgelopen jaar al meer dan drie keer staande gehouden en kregen een boete. “Met zo’n brief geven we een krachtig signaal aan mensen die relatief veel verkeersovertredingen begaan. We maken ze bewust van hun gedrag én waarschuwen hen dat we ze daadkrachtig aanpakken bij nieuwe overtredingen.”

In het project ‘Op de Radar’ werken Team Verkeer van eenheid Midden-Nederland en agenten in de surveillance van de verschillende basisteams samen om de verkeersveiligheid te vergroten. Vincent van Meerveld van Team Verkeer: “De aanpak van veelplegers in het verkeer is echt belangrijk. Want uit onderzoek blijkt een relatie tussen verkeersovertredingen en het risico op een verkeersongeval. Naarmate een bestuurder meer verkeersovertredingen begaat, is het risico om betrokken te raken bij een verkeersongeval aanzienlijk groter.”

Extra alert

De brief waarschuwt de bestuurders dat de politie in heel Nederland extra alert op hen is. “Door te laten weten dat we hen in de gaten houden, hopen we dat ze zich bewust worden van hun gedrag.” Mocht één van deze 944 personen in Nederland een overtreding begaan waarbij diegene wordt staande wordt gehouden, kan een agent zien dat diegene een bewustwordingsbrief – en dus een waarschuwing - heeft ontvangen. Bij een nieuwe overtreding is de kans op een waarschuwing daardoor wel verkeken. Een verkeersovertreding leidt gelijk tot een bekeuring en de politie kan de bestuurder eventueel voordragen aan het CBR.

Succesvolle aanpak

In andere eenheden, waaronder Oost-Nederland, Noord-Holland, Amsterdam en Limburg, loopt het project al langer en met succes. In Limburg daalde het aantal veelplegers in het verkeer bijvoorbeeld in één jaar tijd met 23 procent. “Het lijkt te werken om mensen uit de anonimiteit te halen”, stelt Van Meerveld. “Ook wij maken na een jaar de balans op. Wie nog steeds vier of meer bekeuringen met een staande houding heeft, blijft op de lijst staan. Voor diegene die zijn of haar rijgedrag wel positief aanpast is het een win-winsituatie. Hij of zij krijgt dan minder bekeuringen en wij krijgen er verkeersveiligheid voor terug.”

Kijk voor meer informatie op politie.nl/opderadar