URK/GROESBEEK - De afgelopen weken heeft de politie bij meerdere woningen door heel Nederland illegaal zwaar vuurwerk in beslag genomen. Die adressen kwam de politie op het spoor door een eerdere grote vuurwerkvangst op Urk en in Groesbeek.


Aanhouding man van Urk en Groesbeek

Naar aanleiding van informatie over de handel in illegaal vuurwerk startte de politie een onderzoek. In dat onderzoek kwam de politie een 18-jarige man en een minderjarige man van Urk op het spoor. Op maandag 11 september werden zij aangehouden toen zij meer dan 180 kilo zwaar vuurwerk (1500 cobra’s, 3600 nitraten en 200 lawinepijlen) afnamen van een 20-jarige man uit Groesbeek.

Bestellijst met namen

Tijdens de doorzoeking in de auto van de man uit Groesbeek vond de politie een zogenaamde bestellijst met namen en adressen van mogelijke vuurwerkkopers in heel Nederland. De agenten konden daardoor bij de adressen van die lijst bezoeken doen. Zo zijn er bezoeken gebracht aan een woning in Halsteren, Den Haag, Almere, Wijk en Aalburg, Wijk bij Duurstede, Leidschendam, Nijmegen, Dongen en Zoetermeer. In totaal is bij elkaar zo’n 800 kilo aan illegaal vuurwerk aangetroffen en in beslaggenomen.

Het gevaar van zwaar vuurwerk

Zwaar vuurwerk is erg gevaarlijk. Eén cobra heeft dezelfde explosieve kracht als een handgranaat. Hoe meer cobra’s hoe groter de explosie. Met 150 kilo aan dat zware vuurwerk is het mogelijk om meerdere huizen flink te beschadigen. Niet voor niets dat de opsporing van illegaal vuurwerk onze volle aandacht heeft. Niet alleen het afsteken is gevaarlijk, ook het vervoer en de opslag vormen een groot risico.

Uw hulp bij de politie-inzet op vuurwerk

De opsporing naar zwaar vuurwerk kunnen wij niet alleen. Weet u dat iemand illegaal vuurwerk verhandelt of dat ergens illegaal (zwaar) vuurwerk is opgeslagen? Meld het aan de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Bel 112 als er sprake is van een acuut gevaarlijke situatie. Meer informatie over vuurwerk vindt u hier.