EMMELOORD - De politie heeft dinsdag 30 november een 52 jarige man uit Emmeloord aangehouden omdat hij verdacht wordt van handel in illegaal vuurwerk.


De politie kreeg begin november informatie dat een man zwaar vuurwerk zou verhandelen aan (minderjarige) jongeren. De recherche startte een onderzoek en hierin kwam de 52-jarige man als verdachte naar voren. Op dinsdag 30 november is een huiszoeking gedaan in de woning van de verdachte. Hier is ruim 80 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen, waaronder nitraten. De man is aangehouden en op vrijdag 3 december voorgeleid aan de Rechter Commissaris. Hij is met schorsende voorwaarden vrij gelaten. Het aangetroffen vuurwerk is door een specialistisch bedrijf opgehaald en wordt vernietigd.

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?

Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd en getest. Dit betekent dat ongekeurd vuurwerk soms niet wil afgaan, niet goed afgaat of niet volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar (bevat het te veel kruit). De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden. Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 39% van al het ernstige vuurwerkletsel.

Meer weten over vuurwerk, kijk dan op deze pagina.