TEXEL - Vanwege de ingevallen duisternis hebben de Kustwacht en de KNRM de zoektocht naar de twee vermiste vissers ten westen van Texel gestaakt. De bemanningen van andere boten die vandaag hebben meegezocht naar het duo kunnen daar mee doorgaan. De Kustwacht blijft de zoekactie coördineren.

Nadat de UK165 Lummetje vanochtend in alle vroegte verging, is elf uur lang naar de twee Urkers (27 en 41) gezocht. De kotter zelf werd in de loop van de ochtend door een mijnenjager gevonden, maar van de opvarenden ontbreekt ieder spoor.

Eerder zei een woordvoerder van de KNRM dat het schip vermoedelijk snel is gekapseisd en de opvarenden zich mogelijk niet op tijd in veiligheid hebben kunnen brengen. Mogelijk bevinden hun lichamen zich nog in de kotter.

Vanwege het slechte weer is het echter niet mogelijk om naar het scheepswrak te duiken om dat te controleren. "Het is wachten op rustiger weer, zodat dit veiliger kan", schrijft de Kustwacht." Wel wordt de duikactie alvast voorbereid, zodat ze direct in actie kunnen komen. Naar verwachting is dat komend weekend.

Extra patrouillevluchten
Tot die tijd blijft de ETV Guardian, een schip van de Kustwacht, in de buurt van de gezonken kotter liggen. Morgen zal er bij daglicht opnieuw gepatrouilleerd worden, waarvoor de Kustwacht een extra schip op stand-by heeft staan. Ook het Kustwachtvliegtuig zal tijdens haar reguliere vluchten extra vaak over het gebied vliegen.

Omdat het schip niet in de verkeersbaan ligt, is het risico op aanvaringen te verwaarlozen. Wel worden er voor de zekerheid digitale boeien om het wrak heen gelegd, zodat de scheepvaart het wrak op de radar ziet liggen. Zodra het weer het toelaat worden er ook fysieke boeien om het wrak geplaatst.

Eerder vandaag maakte de Onderzoeksraad voor Veiligheid bekend onderzoek te doen naar het vergaan van de viskotter.