URK - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tijdens een OM-hoorzitting een strafbeschikking en een transactie opgelegd aan twee jongeren uit Urk, waarvan een minderjarige. Zij moesten zich in Utrecht verantwoorden voor hun betrokkenheid bij ongeregeldheden rondom het gemeentehuis in Urk op 15 februari dit jaar. De twee jongeren, destijds zeventien en achttien jaar oud, moeten taakstraffen uitvoeren van 32 en 120 uur. Ook moeten zij beide vijfhonderd euro aan door hen veroorzaakte schade vergoeden.


In de avond van zaterdag 15 februari richtte een groep jongeren aanzienlijke schade aan bij het gemeentehuis van Urk en in de directe omgeving ervan. Zo werden er onder meer ruiten ingegooid, plantenbakken leeg getrokken en werd er een bushokje vernield. Tijdens de ongeregeldheden werd met vuurwerk gegooid en met alarmpistolen in de lucht geschoten.

Uitgebreid politieonderzoek leidde tot de identificatie van zes verdachten. Tijdens zoekingen vond de politie onder meer een luchtdrukgeweer, twee alarmpistolen, een jachtgeweer met afgezaagde loop en een boksbeugel. De twee verdachten die vandaag op de hoorzitting verschenen, werden verdacht van openlijk geweld en verboden wapenbezit. Een derde verdachte zal op een later moment op een hoorzitting moeten verschijnen. Drie verdachten die vandaag niet op kwamen dagen, zullen nu een dagvaarding ontvangen om voor de strafrechter te verschijnen.

Tijdens de hoorzitting bekenden de verschillende verdachten de strafbare feiten gepleegd te hebben. Uit onderzoek blijkt dat onvrede over het sluiten van een aantal ‘keten’ door de gemeente aanleiding was voor de ongeregeldheden. Tijdens het gesprek is duidelijk gemaakt dat het onacceptabel is dat onvrede onder een kleine groep leidt tot aanzienlijke schade voor de hele gemeenschap. Daarom maakt de schadevergoeding aan de gemeente Urk onlosmakelijk deel uit van de afdoening. Beide jongeren hebben zich bereid getoond de schadevergoeding te betalen.

Het Openbaar Ministerie zal in de toekomst, meer nog dan nu, de door vernielingen en geweld veroorzaakte schade verhalen op de daders, zo nodig door beslag op hun bezittingen of inkomen.