LELYSTAD - Een 19-jarige man uit Marknesse is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Tijdens een vechtpartij bij café ‘t Bonte Paard in Laren trapte en sloeg hij tegen het hoofd van een ter plaatse gekomen politieagent.


Poging tot doodslag
De verdachte kwam op zondag 8 december 2019 dronken aan bij het café in het bijzijn van zijn vader, moeder en jongere broer. De barman weigerde hem nog meer drank te geven. Daarop sloeg hij de barman in het gezicht. Toen agenten ter plaatse kwamen, keerde het geweld zich tegen hen. De man heeft één van de agenten meerdere malen tegen zijn hoofd geslagen en getrapt. Omstanders en agenten proberen de man te kalmeren en weg te trekken. Ook toen de agent door omstanders in relatieve veiligheid was gebracht bleef de man geweld uitoefenen tegen de agent. Om het geweld te eindigen trok de agent zijn dienstwapen en schoot de man neer. De verdachte heeft met het trappen en slaan van de agent het risico aanvaard dat het slachtoffer mogelijk zou overlijden. Hij heeft met zijn agressieve en bijna niet te stuiten handelen een grove inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer en de lichamelijke integriteit van de agent, zo oordeelt de rechtbank.

Straf
De rechtbank ziet geen aanleiding om de verdachte te berechten volgens het jeugdstrafrecht, in tegenstelling tot het advies van de reclassering en het standpunt van de advocaat van de verdachte. Hij heeft een eigen bedrijf en is ondanks zijn jonge leeftijd, kennelijk in staat om de verantwoordelijkheid en risico’s te dragen die bij het ondernemerschap behoren. De rechtbank oordeelt dat hij als volwaardig volwassen persoon meedoet in de maatschappij en daarbij zelfstandig zijn eigen keuzes maakt. De man heeft een blanco strafblad. Het gedrag waarvoor de man nu terechtstaat lijkt niet te passen in zijn karakter. Net als de reclassering schat de rechtbank de kans op herhaling als laag in. Dit neemt de rechtbank mee bij het bepalen van de straf. Ook weegt de rechtbank mee dat de man ernstig gewond is geraakt door de kogel en het verdere herstel van zijn verwondingen nog onduidelijk is.