TOLLEBEEK - Een 47-jarige man uit Tollebeek is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden. Ook mag hij drie jaar geen motorrijtuigen besturen. De man reed in 2018 in Suriname een voetganger aan die ter plaatse aan zijn verwondingen overleed. Na de aanrijding reed hij niet alleen door, de volgende ochtend vertrok hij ook halsoverkop naar Nederland.

Aanrijding

Het ongeluk vond plaats in de avond van 17 april 2018. Op beelden van een camera die op het kruispunt is gericht, is te zien hoe het slachtoffer de weg oversteekt. Op een gegeven moment komt er een grijze auto met vrij hoge snelheid aanrijden die de man aanrijdt. De auto rijdt overduidelijk veel harder dan de toegestane 50 kilometer per uur. De bestuurder van de auto rijdt na het ongeluk door, zonder zich te ontfermen over het slachtoffer die ter plekke overlijdt. Op het kruispunt worden na het ongeluk glas en andere onderdelen van de auto aangetroffen.


Bewijs

De rechtbank komt op grond van het bewijs tot de conclusie dat de verdachte de bestuurder van de auto was tijdens de aanrijding. Bij de woning van de man in Suriname trof de politie een auto aan met schade. De auto komt qua type en merk overeen met de auto die op de camerabeelden te zien is. Op basis van de aangetroffen onderdelen op de plek van het ongeluk en de schade aan de auto van de verdachte is vastgesteld dat het de auto van de verdachte was die betrokken was bij het ongeluk. In de auto zijn ook papieren op zijn naam gevonden. Daarnaast blijkt uit de verklaring van zijn vriendin dat hij die avond rond de tijd van het ongeluk nog niet thuis was. Bovendien heeft zijn werkgever verklaard dat verdachte hem de volgende ochtend belde met de mededeling dat hij bij een aanrijding betrokken was geweest. De rechtbank noemt het tot slot opvallend dat verdachte de ochtend na het ongeluk op slag naar Nederland is vertrokken zonder zijn vriendin gedag te zeggen. Zijn verklaring dat hij naar Nederland moest omdat zijn vader erg ziek was, is niet onderbouwd en blijkt ook niet uit het dossier.

Zeer onvoorzichtig en onoplettend

De rechtbank komt tot de conclusie dat de verdachte zeer onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. Hij nam onaanvaardbare risico’s door in het donker op een slecht verlicht kruispunt veel te hard te rijden, niet af te remmen en niet uit te wijken. Hij reed niet alleen door na de aanrijding, maar heeft vervolgens de opsporing flink bemoeilijkt door de volgende ochtend halsoverkop Suriname te verlaten. De man blijft tot op de dag van vandaag ontkennen dat hij er iets mee te maken heeft. Zo neemt hij op geen enkele wijze zijn verantwoordelijkheid. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 10 maanden. Daarnaast mag hij 3 jaar geen motorrijtuigen besturen. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

Bekijk ook de themapagina verkeersmisdrijven.